onsdag 9. mai 2012

Mat & Drikke

Thaimat, eller Thailandsk mat er mat med mange kraftige smaker. Spesielt mye limesaft, sitrongress og fersk koriander. Denne kombinasjonen av krydder gjør at maten får en smak som er skikkelig spesiell og spennende. Maten er også ganske sterk og det skyldes av en chili som heter phrik khii nuu. Ordet er oversatt til musebæsj chili grunnet formen. Denne chilien er en ingrediens som er i de aller fleste thairettene.Det er mye turisme i Thailand, og thailenderne har forstått at det er for sterkt for de fleste vestlige turister så de spør om du vil ha den sterk. Sier du da ja, må du være meget forberedt på at retten kommer til å brenne nedover i systemet.Maten i Thailand blir fordelt inn i regioner. Sentral thaimat finner du rundt Bangkok. Nordlig thaimat er fra rundt Chiang Mai og er veldig påvirket av kinesisk og burmesisk mat. Nordøstlig thaimat er fra en region som grenser mot Laos som heter Isaan og den sørlige finner du sør i landet og er veldig påvirket av Malaysia.Hvordan spiser man thaimat?Thaimat blir spist på en spesiell måte. De har en etikette. Du spiser vanligvis med gaffel og skje. Du skal holde skjeen i høyrehånden, den spiser du med. Gaffelen skal du bruke til å dytte maten opp på skjeen. Spisepinner blir kun brukt til kinesiske retter og nudelsupper.Maten skal deles. Når du spiser får du en suppeskål og en tallerken med ris og resten av maten settes på midten av bordet der alle kan ta hva de vil ha. Det er noen som mener at det å ta den siste porsjonen av en felles tallerken bringer ulykke.- Lisa 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar